Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Γιορτή Κρασιού και τοπικών προϊόντων "Κουρήτος" 2013

Θα ξεκινήσουμε με μια μικρή παρουσίαση από τη συμμετοχή μας στη γιορτή "Κουρήτος" στις 28/09 στο Ροδολίβος Σερρών.
Λίγα λόγια για την εκδήλωση αυτή:
Η γιορτή κρασιού «Κουρήτος» που γίνεται κάθε τέλος Σεπτέμβρη στο Ροδολίβος συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες , οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά αλλά και επώνυμα κρασιά από όλη την Ελλάδα , να γευτούν παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα, να παρακολουθήσουν το δρώμενο του πατήματος των σταφυλιών στον παμπάλαιο Κουρήτο, να επισκεφτούν την λαογραφική έκθεση που η θεματολογία της είναι διαφορετική κάθε χρονιά και να ξεφαντώσουν στο γλέντι που γίνεται στην πλατεία του χωριού μέχρι τα ξημερώματα.
Στόχος των διοργανωτών είναι, να προβάλλουν την αμπελοκαλλιέργεια και τα παραδοσιακά του προϊόντα(κρασί-τσίπουρο), αφού σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έγιναν από επιστήμονες γεωπόνους το έδαφος του κάμπου του Ροδολίβους είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κρασοστάφυλων
Κουρήτος , το βαρέλι που προστατεύει το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.
Ο Διόνυσος, ήταν στην αρχαιότητα ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση, και απελευθερώνει τη ψυχή του ανθρώπου. Ο Ι. Θ. Κακριδής, στην «Ελληνική Μυθολογία», αναφέρει ότι οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία, όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο και ακόμη, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διόνυσου, στη βρεφική του ηλικία, από μίσος της Ήρας. Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να εξηγήσει γιατί στο Ροδολίβος και σ’ όλα τα χωριά του Παγγαίου, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν Κουρήτος, γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου. Κατά τον 19ο αιώνα η αμπελοκαλλιέργεια συνεχίζει να ανθεί στο Ροδολίβος και να αποτελεί τη βασική του καλλιέργεια. Μετά το 1850 μ.Χ., το ξηρικό βαμβάκι κι αργότερα ο καπνός, αφαιρούν την πρωτοκαθεδρία της αμπέλου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1920-1930, η οικονομική κρίση δημιουργεί πρόβλημα στις εξαγωγές των καπνών και οι κάτοικοι του Ροδολίβους επιστρέφουν στην αμπελοκαλλιέργεια σπέρνοντας γύρω στα τρεις χιλιάδες στρέμματα. Τα προϊόντα της (κρασί, τσίπουρο, πετμέζι, ριτσέλια, μουστοκούλουρα) αποτελούν το βασικό είδος διατροφής τους κατά την κατοχή και τον εμφύλιο. Στη δεκαετία του 70, η ανάπτυξη της σιτοκαλλιέργειας εξοντώνει την αμπελοκαλλιέργεια. Σήμερα, στο Ροδολίβος, η συνεχής δίωξη του καπνού και των παραγώγων του και η μη δυναμική απόδοση της σιτοκαλλιέργειας, έχουν οδηγήσει ορισμένους αγρότες στη αμπελοκαλλιέργεια και στα παραδοσιακά παράγωγά του(κρασί-τσίπουρο).

Η γιορτή "Κουρήτος" γίνεται από το 2004 και κάθε χρόνο η συμμετοχή είναι όλο και μεγαλύτερη.
Φέτος είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε κάποια από τα προϊόντα μας και με χαρά διαπιστώσαμε ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για τα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα είναι τεράστιο!
Θα θέλαμε και από εδώ να σας ευχαριστήσουμε όλους για το ενδιαφέρον και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον επόμενο Σεπτέμβρη!





2 σχόλια:

  1. mpravo poli omorfa ola :) :) rantevou ton epomeno septemvri vicky

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο στήσιμο προϊόντων!!...αλλά και οι πυρογραφίες ειναι φανταστικές ..έτσι ειδικά στο κομμάτι κορμού...μπράβο παιδιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή